Tuesday, March 17, 2009

Merancang Parti Harijadi Kanak-KanakRamai yang berpendapat bahawa untuk menganjurkan parti harijadi kanak-kanak, mereka memerlukan tahap kreativiti, kesabaran dan skil yang tinggi. Anggapan itu adalah salah kerana dengan perancangan yang betul sesiapapun dapat menganjurkan parti harijadi yang menyeronokkan.

Pada posting kali ini, KPZ akan mengupas asas perancangan yang diperlukan untuk memastikan parti yang dianjurkan berjaya.

ASAS PERANCANGAN.

Waktu Perancangan : 4 - 6 minggu awal dari tarikh parti harijadi.

Tema Jamuan Parti : Anda boleh memilih 2-3 tema untuk dijadikan fokus perancangan. Ini akan menyenangkan anda untuk membuat survey akan barang-barang hiasan, jenis atau corak kek dan juga pakaian anak anda. Kadang-kala, persiapan boleh dilakukan sendiri dirumah, ini akan memberi penjimatan dan juga mengalakkan anak anda untuk menolong dan berkongsi idea kreatif mereka.
Jemputan: Adalah penting untuk memastikan bahawa tumpuan utama ketika parti harijadi ini adalah anak anda kerana adakalanya kita terlalu sibuk melayan jemputan hingga terlupa akan si “birthday girl/boy”. Jumlah jemputan yang sesuai untuk kanak-kanak 4 - 5 tahun keatas adalah : umur kanak-kanak tersebut + 1. Topik ini akan dibincangkan dengan lebih mendalam di posting yang akan datang.

Waktu dan tempoh yang sesuai: Kita harus mengambil kira sekiranya parti yang diraikan adalah untuk kanak-kanak 3 tahun ke bawah, faktor tidur (nap time) adalah penting. Tempoh yang sesuai untuk parti harijadi adalah diantara 2 – 2.5 jam. Ini akan mengelakkan kanak-kanak dari menjadi tidak menentu , bosan dan kepenatan. Ibubapa selaku tuan rumah juga akan dapat mengawal keadaan dan tidak terlalu kepenatan setelah selesai parti nanti.

Tentukan bajet keseluruhan: pastikan anda dan pasangan anda bersetuju dengan bajet tersebut dan segala perancangan yang melibatkan kewangan tidak patut lari dari bajet tersebut. Dengan cara ini anda dapat meraikan parti harijadi anak anda tanpa perlu merasa risau kerana banyak wang yang keluar untuk menjayakan parti tersebut.

Setelah perkara-perkara diatas dibincang dan dipersetujui barulah proses perancangan yang lebih teliti diteruskan dimana pengunaan “to do list” merupakan cara yang paling berkesan untuk digunakan bagi memastikan parti harijadi akan berjalan dengan lancar.