Tuesday, July 12, 2011

Menu Pilihan Parti Harijadi

Memilih menu harijadi kadang-kadang boleh memeningkan kepala. menu untuk jamuan harijadi sering menjadi tumpuan sekiranya parti harijadi diadakan untuk kaum keluarga dimana kita harus mengambilkira bukan sahaja makanan kegemaran kanak-kanak malah makanan untuk orang dewasa.

Selain daripada  itu, adalah penting untuk memastikan makanan adalah sesuai untuk waktu parti dijalankan dan kadangkala kita juga mesti prihatin terhadap golongan yang mungkin hanya memakan makanan "vegetarian"'.

Dibawah adalah senarai juadah yang sesuai dijamu mengikut waktu-waktu yang tertentu.

12tengahari - 3 petang.
Tuan rumah yang mengadakan jamuan harijadi pada waktu ini haruslah menghidangkan makanan yang agak berat kerana ia merupakan waktu makan tengahari.Makan yang berasaskan beras sering menjadi perhatian kerana ia merupakan makanan berat yang sesuai untuk makan tengahari dan sekira ramai tetamu dewasa yang dijangka hadir. 

Nasi Tomato
Nasi Ayam
Nasi Beriyani
Nasi Dagang
Mee Kari
Pizza

Ayam Goreng KFC bersama coleslaw and mashed potato.

3petang - 6.30 petang
Jika majlis diadakan pada waktu ini, cukuplah dengan hidangan yang ringan. Sekiranya tetamu dewasa tidak ramai memadailah untuk menghidangkan makanan finger food  seperti sandwich, cocktail sausage, nuggets and chicken ball. Antara menu lain yang sesuai adalah seperti berikut.
Bihun
Mee Goreng
Spaghetti Bolognaise
Spaghetti Goreng
Lasagna .
Roti Jala
Satay
Makaroni bakar
BBQ Menu - Ayam, Sausage, Burgers dan sebagainya.

Selain dari tetamu dewasa atau kanak-kanak, menu juga boleh disuaikan dengan tema. Contohnya, sekira anda melakukan parti bertema beach, hidangan hot dog dengan segala macam side ingredients adalah sangat menarik.

Antara makanan lain yang perlu difikirkan adalah pencuci mulut ataupun dessert. Antara dessert atau makanan manis yang biasa dihidangkan adalah berikut;

Puding Manis
Agar-agar atau jeli
Pelbagai jenis tart seperti cheese, fruit atau egg tart.
Bubur atau Pengat Manis juga boleh dihidangkan.
Cream Puff
Donut
Buah-buahan

Semua ini adalah cadangan sahaja, terlalu banayak makanan lain yang boleh disenaraikan. Yang paling penting cara anda menghidangkan makanan tersebut untuk menaikkkan lagi seri majlis tersebut. Anda tidak perlu berbelanja banyak untuk mendapatkan bekas atau mangkuk yang sesuai diwaktu majlis. And hanya perlu kreatif dengan cara hidangan.

Sekiranya anada ada cadangan atau gambar makan diwaktu majlis harijadi, jangan lupa kongsikan bersama kami di KPZ.

Untuk cadangan hadiah harijadi istimewa sila layari www.diyinthecommunity.wordpress.com atau follow ig mereka  @ditc.my.